niedziela, 29 lipca 2012

Kalarepka

Obiecałam ulubionemu koledze - a to wielki fan i nawet prowadzi fanpage kalarepy na fb - że zrobię jakiś fajny przepis z tym smakowitym warzywem w roli głównej. Kalarepę uwielbiam - najbardziej w klasycznej wersji - na surowo, obraną i pokrojoną w plastry, czy słupki. Już ta soczysta chrupkość wystarcza, ale moją sympatię podbija tez fakt, że kalarepka jest bardzo niskokaloryczna i, w związku z tym, jest super przekąską dla odchudzających się. W 100 gramach tylko ok. 28 kalorii.

Potrawa, którą przedstawiam to potrawa z grupy białkowej. Lekka smakowita przekąska na zimno z jadalna miseczką.

ZIELONA SAŁATKA W KALAREPCE
(porcja dla 2 osób)
2 średniej wielkości kalarepki
3 paluszki krabowe (lub prawdziwe mięso z kraba ;-))
świeży ogórek (teraz najlepiej gruntowy)
kilka łyżek groszku (najlepiej świeżego)
koperek
kilka orzechów pistacjowych

sos:
łyżka oliwy
łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka octu z białego wina lub jabłkowego
ząbek czosnku
sól, pieprz

Obrane kalarepki wrzucamy do wrzącej się wody i gotujemy kilka minut, tak, aby nieco zmiękła i dala się w miarę wygodnie wydrążyć.
Łyżeczką wydrążamy wnętrze, nie przebijając ścianki - tak, aby powstały jak najpojemniejsze miseczki.
Paluszki kroimy na kawałki, ogórek w kostkę, pistacje wyjmujemy ze skorupek i nieco rozdrabniamy - nie na miazgę. Koperek siekamy. Mieszamy składniki sałatki, robimy sos winegret, dodajemy do sałatki.
Sałatkę wstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby się "przegryzła", przed podaniem nakładamy w kalarepkowate miseczki. Wierzch możemy ozdobić piórkiem koperku i paroma okruchami pistacji.
To, co wydrążyliśmy z kalarepki możemy częściowo dodać do farszu lub wykorzystać w inny sposób - np. dodać do zupy warzywnej lub innej sałatki.

Smacznego! (jak sałatkę zrobię, to dodam zdjęcie :-))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz